Een medische ongeval, wat nu?

Misschien kan je je er niets bij voorstellen of ben je er juist bekend mee doordat het jou of iemand die je kent is overkomen, een medische fout. Wanneer dit gebeurt, is er vaak een hoop aan de kant. Het kan fysiek schadelijk zijn maar mentaal is het vaak ook een heftige gebeurtenis. Natuurlijk is het zo dat artsen mensen zijn en mensen kunnen fouten maken. Maar ze zijn wel de belichaming van ons vertrouwen in de zorg. Er staat bij medische ingrepen, ook al is het een kleine) toch een hoop op het spel en je zou er op moeten kunnen vertrouwen dat je behandelend arts kundig genoeg is op de ingreep uit te voeren. Helaas gaat het niet altijd goed, kleine maar ook grote fouten komen wel eens voor. Niet doordat artsen niet genoeg kennis hebben, maar omdat fouten gebeuren zoals die iedereen kunnen overkomen. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk bij een medisch ongeval? En wat zijn de gevolgen?

Medisch ongeval

Het is belangrijk om te benadrukken dat een medisch ongeval niet hetzelfde is als het optreden van complicaties tijdens een medische ingreep. Bij een complicatie heeft de zorgverlener namelijk geen schuld en bij een ongeval in de vorm van een fout is dat wel het geval. Bij een fout is er echt sprake van een tekortkoming van een arts, bijvoorbeeld dat er materiaal achterblijft in je lichaam en je daardoor lichamelijke schade overhoud.

Gevolgen

Of het gaat om een fout of een complicatie is noodzakelijk om te weten voordat er actie ondernomen kan worden. In dit proces komt er altijd een zorgverzekeraar om de hoek kijken die kan uitzoeken wat er precies de oorzaak was van het ongeval. Ook zijn er op veel plekken andere soorten begeleiding, zoals letselschade advocaat Den Haag. Zij zijn gespecialiseerd in letselschade en bieden goede begeleiding wanneer er sprake is van een medische misser. Vooral voor het kostenplaatje kan deze begeleiding heel prettig zijn, je hoeft het namelijk niet alleen te doen.

Vergoeding

Een advocaat kan je helpen bij het krijgen van een vergoeding wanneer het duidelijk is dat de fout ligt bij de zorgverlener. Dit gaat vaak om forse bedragen vanwege de ernst van de zaak. Niet alleen kan het voor veel fysieke en mentale schade zorgen, een medische fout kan ook zorgen voor een dodelijke afloop. Wanneer er is vastgesteld dat het gaat over een fout van de hulpverlener, kan je aan de hand van een aangetekende brief naar de rechter die de vergoeding zal bepalen.

 

Geef een reactie