Wees zuinig op je oren!

Naarmate we ouder worden, gaan onze oren achteruit. Dit is een natuurlijk proces en het gebeurt bij iedereen; je lichaam verslijt nu eenmaal met de tijd. Helaas is het vaak het geval dat men al op jonge leeftijd gehoorschade oploopt. Dat kan super vervelend zijn. Wanneer je er last van begint te krijgen, bijvoorbeeld door een ruis of piep in je oor, kan dat je leven aardig verstoren. Daarom is het belangrijk om voorzichtig met je gehoor om te gaan, juist als je jong bent al. 

Oordoppen

Als je gehoor eenmaal beschadigd is, is dat onherstelbaar. Daarom is het goed om te weten wat je kunt doen om schade te voorkomen. Veel mensen beseffen bijvoorbeeld niet hoe hard de muziek staat in een concertzaal of bij het uitgaan. Namelijk té hard. Als je elke week uitgaat of een concert bezoekt zal je geheid gehoorschade oplopen. Maar gelukkig is hier een makkelijke oplossing voor: oordoppen. Het is superhandig om altijd een paar oordoppen in je portemonnee bij je te hebben voor dit soort gelegenheden. Als je bijvoorbeeld in een club of concertzaal werkt, muzikant bent of een ander beroep uitoefent waarbij er voortdurend veel lawaai om je heen is, kan je oordoppen op maat laten maken. Dat zit net lekkerder, en als je hier dagelijks gebruik van maakt is dat heel fijn. Je kunt dan zelfs kiezen wat voor soort geluid je wil filteren. 

Gehoorapparaten

Dit komt veel minder vaak voor op jonge leeftijd, maar het kan zijn dat je op een punt in je leven een gehoorapparaat nodig gaat hebben. Als dat zo is, gebeurt het hopelijk pas als je bejaard bent, maar het kan maar net gebeuren dat je pech hebt en er eerder aan moet beginnen. Gelukkig zijn er steeds meer ontwikkelingen op dit gebied. Er zijn tegenwoordig zelfs onzichtbare hoortoestellen. Dit is een uitkomst als je niet met een lomp apparaat op je hoofd rond wil lopen (en dat wil niemand). En de meeste hoortoestellen helpen je niet alleen beter horen, maar dempen of maskeren ook een eventuele ruis of piep.

Hartstikke handig dat er zo veel mogelijkheden zijn, maar het beste wat je kan doen blijft zuinig zijn op je oren. Je hebt er maar twee, en kapot is kapot. Ga dus zorgvuldig om met je gehoor, zodat je lekker lang kan blijven genieten van concerten, uitgaan, muziek luisteren en verstaanbare gesprekken voeren. Nu én als je ouder bent!  

Geef een reactie