Het verschil tussen honing uit de supermarkt en die van een imker

Vroeger ging men voor melk naar de melkboer, voor vlees naar de slager, voor groente naar de groenteboer en bij specerijen naar de kruidenier. Hoewel dit voor ons erg omslachtig lijkt, was dit vroeger de normale manier van boodschappen doen. Tegenwoordig zijn producten uit alle categorieën bij elkaar verzameld en kun je ze allemaal vinden in een supermarkt. In een supermarkt is niet alleen eten te vinden, maar ook andere producten zoals persoonlijke verzorging en schoonmaakartikelen. Al deze producten verzamelen onder één dak brengt natuurlijk ontzettend veel voordelen met zich mee. Zo kost boodschappen doen ten eerste een stuk minder tijd en is het makkelijker om verschillende producten te vergelijken. Een nadeel hiervan is dat je veel minder ambachtelijke producten koopt. Van een slager die alleen gespecialiseerd is in vlees, kun je verwachten dat hij vlees van hoge kwaliteit verkoopt. Bij een supermarkt wordt alles massaal geproduceerd, wat invloed kan hebben op de kwaliteit van het voedsel. Zo is dit ook het geval bij honing. In dit artikel leggen we je uit waarom je honing bij de imker moet halen in plaats van de supermarkt.

Fraude is ook belang

Bij honing van een bepaalde imker kun je precies zien waar dit vandaan komt. Grote kans dat je bij een imker zelf even in de honingraat mag kijken hoe het proces eraan toegaat. Bij honing in de supermarkt wordt er vaak vaag gedaan over de herkomst van de honing. Bijna de helft van alle honing wordt geïmporteerd uit China. Andere grote leveranciers van honing zijn Spanje, Hongarije, Duitsland en Roemenië. Op het etiket van honing uit de supermarkten is vaak lastig af te lezen wat nou precies de herkomst is van de honing en dat is wel zo prettig.

Knijpfles is ook zeker een belangrijk onderdeel

Je zult vast wel eens hebben meegemaakt dat je honing uit een knijpfles komt en dat deze uiteindelijk zo dik wordt dat het niet meer uit de fles te knijpen is. Honing van goede kwaliteit gaat op een gegeven moment kristalliseren, oftewel versuikeren. Dit betekent dat de honing eigenlijk weer terug vormd naar suiker en dus een vaste substantie wordt. Als honing fabrikant wil je natuurlijk niet dat deze kristallisatie gebeurt in een knijpfles, dit is voor de consument natuurlijk erg vervelend. Om dit te voorkomen wordt er vaak een mengsel van suikersiroop in de supermarkt honing gedaan. Hierdoor zijn waardevolle enzymen en vitaminen verdwenen en zal de honing vloeibaar lijken.

 

Laatste blogs

Gerelateerde artikelen