Wijn en spijs, welke combinaties zijn de moeite waard?

Houd je wel van mooie wijn en spijs combinaties? Wie niet? De juiste wijn bij het juiste gerecht zorgt vaak voor verrassende en heerlijke combinaties. Sommige had je waarschijnlijk niet zo snel bedacht. Als echte wijn en spijs liefhebber weet je waarschijnlijk dat een stukje eten de smaak van de wijn kan veranderen. Je wilt natuurlijk dat dit in het voordeel van de wijn werkt en niet in het nadeel ervan. Toch kan je met vele wijnen vele verschillende wijn en spijs combinaties maken. Hierdoor kan je heerlijk genieten van een hapje en drankje.

Wijn en spijs combinaties die je niet kan missen

Om te beginnen moet je bedenken dat de wijn en spijs in balans is. Het gerecht en de wijn moeten bij elkaar aansluiten, het beste is als de wijn het gerecht beter maakt of net andersom. Evenwicht en balans zijn de sleutelwoorden in dit geval. Het vergt wat oefenwerk en je moet er even mee experimenteren, maar het eindresultaat is zeker de moeite waard. Houd altijd in gedachten dat smaak een persoonlijke beleving is, dus als je ergens lyrisch over bent dan kan het zomaar zijn dat je buurman het niet met je eens is.

Wat is de basis van goede wijn en spijs combinaties

De basis is simpel. Je houdt rekening met het volume, de intensiteit van de smaak, de smaakcomponenten en bij voorkeur houd je het lokaal en kies je voor streekgerechten. Je kiest voor een salade bijvoorbeeld een mooie lichte wijn, zoals sauvignon blanc. Voor een stoofschotel die krachtig en kruidig is kies je voor een rode wijn die ook kruidig en krachtig is. De intensiteit van de smaak wordt vooral bepaald door de toevoegingen aan het hoofdingrediënt. Houd dus rekening met de dressings, sauzen en de wijze van bereiding. Als je een salade met bijvoorbeeld truffel hebt dan is deze veel romiger en voller van smaak dan wanneer je puur en alleen olijfolie toevoegt. In veel gevallen zijn de beste combinaties van wijn en spijs, gerechten en wijn uit dezelfde wijnstreek. Oftewel, wat bij elkaar groeit, past ook qua smaakpalet goed bij elkaar. De basis van de smaakcomponenten zijn zoet, zuur, bitter, zout en umami. Iedere druif heeft zijn eigen typische kenmerken en als je weet welke dit zijn dan wordt het al een stuk makkelijker om dit te combineren met de juiste wijn en gerechten.

Laatste blogs

Gerelateerde artikelen