Gezond op school

Waarom is gezondheidsonderwijs nodig?

Iedereen is het erover eens dat onze kinderen dagelijks gezond en voedzaam eten nodig hebben. Maar de discussie over wat er in de broodtrommel zou moeten zitten, wat een geschikte verjaardagstraktatie is en wat het speelkwartiertussendoortje zou moeten zijn is er niet minder om geworden. Evenals de discussie of het de rol van de school is om kinderen te onderwijzen over wat gezonde voeding is.
Veel ouders vinden dat kinderen moeten kunnen genieten van eten en we ze niet moeten ‘opzadelen’ met ‘gezonde eetobsessies’ waar volwassenen geregeld mee kampen. We vergeten met deze eenzijdige focus en angst, dat kinderen behoorlijk intelligent zijn en ook omtrent hun gezondheid verstandige keuzes kunnen en willen maken als ze maar betrokken worden bij het fenomeen ‘gezondheid’. Hier geldt: vroeg geleerd is oud gedaan en juist nu kun je voorkomen dat kinderen later ‘struggelen’ met gezond(er) eten.

Wilt u een voedselbeleid (laten) opmaken voor het basisonderwijs?
Neem vooraf ook eens een kijkje op de website van het Voedingscentrum.

Kinderen enthousiasmeren en uitdagen

Wat écht van belang is, is dat we als volwassenen gezonde voeding zelf niet in het verdomhoekje stoppen (of bestempelen als betutteling). Gezond is gewoon normaal en ongezond hoort er af en toe ook bij. Wat we kunnen doen is kinderen enthousiast maken over de oorsprong van voeding, over voedselseizoenen, koken en lievelingsgerechten met elkaar laten delen. Het gesprek openen over groenten en fruit en bovenal eten PROEVEN! Een kind dat een ander kind ziet eten is veel eerder geneigd hetzelfde te willen eten, zelfs als het gaat om bittere spruitjes. Onze scholen zijn naar mijn idee dus ook de uitgesproken plek om de enthousiasme over voeding met kinderen onder elkaar te delen!

De diëtist op school

HLL verzorgt samen met een aantal bevlogen kinderdiëtisten op basisscholen plezierige gezondheidslessen van groep 5 tot en met groep 8. Voordat ik besloot om diëtist te worden heb ik 2 jaar met succes stages gelopen in bijna alle groepen van de basisschool en gelijktijdig diverse lesprogramma’s ontwikkeld tijdens de opleiding ‘Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs’. Mijn hart ligt bij de voedings- en gezondheidsleer, maar nog leuker vind ik het om deze passie te delen met de allerkleinsten en slimsten van de maatschappij.

Voedingsbeleid op de basisschool

Samen met de kinderen, leraren en ouders kan ik voor uw basisschool een gezondheidsanalyse maken en op basis hiervan een beleidsrapport opstellen. Dit is de basis waarmee de school een nieuw, helder en bovenal gezond voedselbeleid kan doorvoeren. Is Healthy Life LAB iets voor uw school? Of wilt u meer weten? U kunt mij bereiken op 06-38782851 of stuur een e-mail naar info@healthylifelab.nl