Gezond op school

Kinderen quinoa leren eten of het verschil laten herkennen tussen een traktatie en een gezonde maaltijd?

Niemand zal ontkennen dat het belangrijk is dat onze kinderen dagelijks gezond en voedzaam eten op hun bord krijgen. Maar de discussie over de broodtrommel, traktatie en tussendoortje is er niet minder om geworden. Evenals de discussie of het de rol van de school is om kinderen te onderwijzen over gezonde voeding.
Misschien zijn we bang dat we kinderen opzadelen met eetobsessies of dat we ze tekort doen als ze niet een keer een ‘ordinair zakje chips’ mogen leegeten. We vergeten met deze eenzijdige focus en angst, dat kinderen aardig intelligent zijn en ook omtrent hun gezondheid verstandige keuze kunnen maken.

Wilt u voedselbeleid (laten) maken voor het basisonderwijs?
Neem vooraf ook eens een kijkje op de website van het Voedingscentrum.

Kinderen enthousiasmeren en uitdagen

Het enige dat daarbij écht van belang is is dat we als volwassenen gezonde voeding zelf niet in het verdomhoekje stoppen. Gezond is gewoon normaal en ongezond hoort er af en toe ook bij. Wat we kunnen doen is kinderen enthousiast maken over de oorsprong van voeding, over voedselseizoenen, koken en lievelingsgerechten met elkaar laten delen. Het gesprek openen over groenten en fruit en bovenal PROEVEN! Een kind dat een ander kind ziet eten is veel eerder geneigd hetzelfde te willen eten, zelfs als het gaat om bittere spruitjes. Onze scholen zijn naar mijn idee dus ook de uitgerekende plek om de enthousiasme over voeding als kinderen onder elkaar te delen!

De diëtist op school

Ik verzorg op basisscholen plezierige gezondheidsmiddagen op basisscholen van groep 5 tot en met groep 8. Ik heb zelf, voordat ik besloot om toch diëtist te worden, 2 jaar met succes stages gelopen in bijna alle groepen van de basisschool en diverse methoden en lesprogramma’s ontwikkeld bij de opleiding ‘Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs’. Mijn hart ligt bij de voedings- en gezondheidsleer, maar nog leuker vind ik het om deze passie te delen met de allerkleinsten en slimsten van de maatschappij.

Voedingsbeleid op de basisschool

Samen met de kinderen, leraren en ouders kan ik voor uw basisschool een gezondheidsanalyse maken en op basis hiervan een beleidsrapport opstellen. Dit is de basis waarmee de school een helder, nieuw en bovenal gezond voedselbeleid kan doorvoeren.

Is Healthy Life LAB iets voor uw school? Of wilt u meer weten? U kunt mij bereiken op 06-38782851 of stuur een e-mail naar info@healthylifelab.nl