Eiwitrijke Vegan Banana bread

porties: 12-16 plakken
Gang: ontbijt, tussendoor
Bereidingstijd: 60 minuten
Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Keukengerei: cakevorm 30 cm x 11,5 cm x 7.5 cm, keukenmachine (of staafmixer, beslagkom en handmixer), spatel

Om tot deze kidsproof bananenbrood te komen heeft mijn oven overuren gedraaid. Ik moest en zou mijn kleine dreumes aan een gezonde bananencake krijgen, want rond haar eerste verjaardag had ze bananenbrood ontdekt en dat was zo’n beetje het enige dat ze zonder moeite kon eten. Natuurlijk bepaal ik wat ze eet en heeft ze niet meer dan 3 keer een bananenbrood op op basis van bloem (wel suikervrij). Dat kan gezonder dacht ik! En echt, het resultaat mag er wezen! Hij is niet alleen geschikt voor kleintjes, maar juist ook voor volwassenen. Zo zie je op de foto dat je de cake een ‘sterren restaurant allure’ kan geven door het te serveren met yoghurt en vers fruit.

Het is dé ideale cake als ontbijt, als tussendoortje en als post workout snack. Het vult goed door het hoge vezel- en eiwitgehalte en deze banana bread is dus helemaal vrij van toegevoegde suikers en toegevoegde vetten. Het vet uit de cake komt van het sojameel en het amandelmeel.

Ingrediënten

600 gram rijpe banaan (6-7 bananen), hoe rijper hoe beter
185 gram amandelmeel
155 gram sojameel
3-4 tl kaneel
1.5 tl bakpoeder
1.5 tl baking soda
2,5 tl appelcider azijn
65 ml aqua faba

Optie: handje verse blauwe bessen

  1. Verwarm de oven voor op 170 °C (hetelucht) en bekleed de bakvorm met bakpapier.
  2. Weeg de droge ingrediënten af in één grote kom.
  3. Mix de bananen, aqua faba en appelcider azijn in een keukenmachine (met hakmes) tot een glad geheel.
  4. Voeg vervolens de droge ingrediënten toe aan de keukenmachine en mix ongeveer 1 minuut tot er een cakebeslag is ontstaan.
  5. Roer het cakebeslag vanaf de randen nog een keer goed door met een spatel en giet het beslag over in de (beklede) bakvorm.
  6. Voeg nu eventueel een handje blauwe bessen toe aan het beslag, door het verdeeld aan de bovenkant erop te doen en met een (thee)lepel in het beslag te duwen. Beweeg de cakevorm daarna nog even heen en weer zodat het beslag zich gelijkmatig uitspreid.
  7. Bak de cake 45-50 minuten af in de oven. Controleer met een tandenstoker (of scherp mes) of dit er schoon uit komt. Als dit het geval is de banana bread klaar.
  8. Laat de banana bread nog even rusten in vorm voor je het eruit haalt.
  9. Serveer warm of juist (mijn voorkeur) lekker koud oud de koelkast.