Sancocho Bowl met dille-cashewdressing

Porties: 4
Gang: lunch, diner
Bereidingstijd: 75 minuten 

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Keukengerei: oven, ovenschaal, pan

Deze plant-based bowl is afgeleid van een typisch Latijns-Amerikaanse soep wat bestaat uit bouillon met grote stukken cassave, bakbanaan, aardappel, maiskolf, vlees en afgemaakt met limoensap en koriander. De grote stukken vind je ook terug in deze salade en het werkt verassend goed met deze dilledressing. Je kan de dilledressing ook vervangen door dressing van koriander en limoen, bijvoorbeeld van deze van GKS.

Ingrediënten

voor de dressing:
40 gram cashewnoten, 15 minuten geweekt in gekookt water
¼ citroen, sap
10 gram verse dille
1 knoflookteen
2 el olijfolie
2 el water
optioneel: snufje cayenne- of chilipoeder

voor de salade:
150 gram slamelange
1 cassave
1 bakbanaan
1/2 kleine hokkaido pompoen
1 aubergine
1 kleine broccoli
40 gram boerenkoolchips (kant en klaar met cashew-edelgist crunch)
20 gram dille

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op 180 graden C.
  2. Week de cashenoten 15 minuten in gekookt water.
  3. Snijd de roosjes van de broccolistam af en snijd de stam in blokjes. Stoom de broccoliroostjes en stam in 10 minuten gaar in een pan met een klein bodempje water.
  4. Was de cassave en snijd de casave, aubergine en bakbanaan in grove blokjes, ongeveer ter grote van een krieltje. En doe de groenten in een ovenschaal en besprenkel met een beetje olie.
  5. Rooster de groenten 40 minuten in de oven. Controleer na 40 minuten of de groenten gaar zijn en schep de groenen tussendoor een keertje om.
  6. Controleer na 10 minuten stomen of de broccoli zacht is, net voorbij beetgaar, maar niet zo zacht dat het van je vork afvalt (de broccoli moet nogsteeds vel groen zijn). Zodra de broccoli de gewenste structuur heeft voor de salade, spoel je de broccoli in een vergiet af onder koud stromend water.
  7. Mix de cashewnoten samen met de overige dressingingredienten in een blender of met een staafmixer tot een gladde dressing.
  8. Snijd de avocado in de lengte doormidden en sla met een scherp mes in de pit zodat je die er makkelijk uit kan wippen. Maak een scherp mes een ruitstructuur in de avocado en haal met een lepel de avocadoblokjes uit de schil.
  9. Maak 1 grote salade bowl of 4 eenpersoons bowls. Begin met de slamelange op de bodem, gevolgd door 1/3 cup van alle groenten in elke hoek vak het bord. Schenk ongeveer 35 ml dressing per persoon over de salade heen. Maak de salade af door als laatste de avocacoblokjes, boerenkoolchips en peterselie over de salade te scheppen.