Persoonlijk advies op basis van je microbioom?

De aandacht voor personalized nutrition lijkt toe te nemen. Zo heb ik zelf afgelopen maanden voor een onderzoek van een opdrachtgever voedingsadviezen gegeven aan een groep mensen op basis van hun DNA-profiel (en op basis van hun leefstijl). Het idee dat het niet persoonlijker kan was sterk aanwezig bij de deelnemers van het onderzoek.

Hoewel dna- en darmbacterieanalyses beperkte informatie geven over onze gezondheid werkt de informatie die je krijgt uit deze onderzoeken voor mensen als een enorme motivator om dieettrouw te zijn. Wat misschien minder leuk is om te lezen is dat deze wetenschappen nogsteeds in de kinderschoenen staat en dat je niet blind kunt varen (lees eten) op de data die de dna- en darmbacterieanalyses genereren. Persoonlijke advies op basis van je leefstijl is en blijft voorlopig nodig, al dan niet als aanvulling op jouw data.

Wel is het zo dat informatie over je darmflora wel degelijk iets zegt over je huidige staat van gezondheid. Als je twijfelt of je nu wel of niet gezond bent, dan zou een darmonderzoek je meer kunnen vertellen. Een microbioomonderzoek kan aantonen of er ruime diversiteit aan bacteriën in je dikke darm zijn gehuisvest of juist een geringe diversiteit. Hoe meer verschillende goeie bacteriën er in je darmen zitten, hoe gezonder.

Over de invloed van de individuele bacteriesoort op onze gezondheid is nog weinig bekend. Wel weten we dat een gezonde en gevarieerde voeding met veel vezels zorgt voor die gewilde gezonde darmflora. Het advies om een gezonde darmflora te krijgen of te onderhouden is dus: eet veel onbewerkte en vezelrijke voedingsmiddelen en eet daarbij gevarieerd. Om dit advies te krijgen, hoef je geen darmonderzoek te laten doen.

Dus, ja je darmen zijn enorm belangrijk voor je gezondheid, dat gegeven staat als een paal boven water, maar nee daar hoef je niet een speciaal dieet voor te volgen anders dan een voedingspatroon vol met groenten, fruit, granen, peulvruchten, zaden en noten in de hoofrol.

Heb je hulp nodig bij het veranderen van je huidige eetpatroon naar een gezonder eetpatroon dat helemaal bij jou past en niet voelt als een dieet? Ga dan op zoek naar een diëtist die je daarbij kan helpen. More personalized kan eigenlijk niet!

Meer lezen over dna en voeding? https://www.parool.nl/nieuws/voedingsadvies-uit-de-reageerbuis-een-mythe~bee09f1d/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Geplaatst door Healthy Life LAB

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste posts