Caesar Venkel Salade

Porties: 4-6
Gang: lunch, diner
Bereidingstijd: 20 minuten

Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Keukengerei: pan, keukenmachine, blender of staamixer

Wat deze super groene salade zo bijzonder maakt is dat de combinatie van zoute kappertjes-nori in de dressing met romige avocado en frisse venkel. In de zomer van 2019 heb ik deze salade dagen en weken achter elkaar gegeten. Ik kon er geen genoeg van krijgen en het voelde (en is ook) super voedzaam.
Van de dressing kan je in één keer een flinke hoeveelheid maken en dan porties of kleine dressingflessen invriezen. De groenten kan je ook van tevoren klaarmaken en als je wilt heb je zo een hele week lunch voor op je werk. De courgette kun je iedere dag vervangen door iets anders, zoals rauwe wortel, komkommer en tomaat.
De combinatie van deze ingrediënten komt van het zomermenu uit 2019 van SLA. Dit is een vegan salade, maar je kunt er uiteraard ook gekookt ei en Parmezaan bij serveren.

Ingrediënten

voor 200 ml dressing:
50 gram cashewnoten
2 el kappertjes
50 ml olie, geurloos bijv. zonnebloem-, koolzaad- of arachide
1 citroen, sap
2 el edelgistvlokken (optioneel)
2 norivellen
1 tl mosterd
1 tl zwarte peper
1/2 tl zout
optioneel: vervang de helft van de olie door extra vierge olijfolie

voor de salade:
100 gram verse spinazie
1/2 venkel
1 kleine broccoli
1 courgette (of 1 bakje courgettenoodles)
250 gram quinoa of bruine linzen, gekookt
volkoren croutons (ik gebruik volkoren broodstengels)
1-2 avocado
1 bosje peterselie of koriander

Bereidingswijze

  1. Week de cashenoten 15 minuten in gekookt water.
  2. Snijd de roosjes van de broccolistam af en snijd de stam in blokjes. Stoom de broccoliroostjes en stam in 10 minuten gaar in een pan met een klein bodempje water.
  3. Maak ondertussen de venkel schoon en snijd in dunne plakjes. Gebruik bij voorkeur een keukenmachine met hakmes, voor een flinterdun resultaat. Doe de venkel in een kom en besprenkel met 2 eetlepels citroensap, roer goed door.
    Deze stap voorkomt vitamineverlies en bruinkleuring en maakt het mogelijk om de rauwe venkel 2 dagen afgesloten in de koelkast te bewaren.
  4. Controleer na 10 minuten stomen of de broccoli zacht is, net voorbij beetgaar, maar niet zo zacht dat het van je vork afvalt (de broccoli moet nogsteeds vel groen zijn). Zodra de broccoli de gewenste structuur heeft voor de salade, spoel je de broccoli in een vergiet af onder koud stromend water.
  5. Mix de cashewnoten samen met de overige dressingingredienten in een blender of met een staafmixer tot een gladde dressing.
  6. Gebruik een spiral slicer om de courgette in slierten te snijden. Heb je geen spiral slicer? Kijk dan of jouw supermarkt rauwe courgettenoodles verkoopt.
  7. Snijd de avocado in de lengte doormidden en sla met een scherp mes in de pit zodat je die er makkelijk uit kan wippen. Maak een scherp mes een ruitstructuur in de avocado en haal met een lepel de avocadoblokjes uit de schil.
  8. Maak 1 grote saladebord of 4 saladeborden op door één voor één de ingrediënten op het bord te leggen. Met tussentijds steeds een beetje dressing. Begin met de spinazie op de bodem, gevolgd door de quinoa en/of linzen. Vervolgens schenk je er zo’n 20-25 ml dressing per persoon op. Doe daarbovenop de courgettenoodles, gevolgd door de venkel en broccoli. Maak af met nogmaal 20-25 ml dressing en doe als laatste de avocacoblokjes, croutons en peterselie of koriander over de salade.