Avocado toast

Porties: 6 porties pistou
Gang: ontbijt, lunch
Bereidingstijd: 5 minuten voor de toast (10 minuten voor de dillepistou)

Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Keukengerei: broodrooster of grill, keukenmachine of staafmixer

Deze op de Zweedse keuken geïnspireerde toast zal je nooit meer vergeten als je hem eenmaal gegeten hebt. De credits gaan naar café Bartine in Den Haag, waar ik het recept van heb afgekeken en waar je zeker heen moet gaan als je als je in de buurt bent. Ik deel het recept, omdat het een verrijking is voor iedereen die van avocado toasts houdt. Als je eenmaal je tanden in deze toast hebt gezet, wil je niets anders met je avocado, je bent gewaarschuwd!
Ik eet deze toast een aantal keer per week en heb hiervoor altijd een potje pistou in de koelkast liggen. Je kunt gerust een dubbele hoeveelheid pistou maken en een deelinvriezen. Buiten de vriezer kun je het (met genoeg olie) een ruime week bewaren. Zorg er wel voor dat je de dille op de markt of bij een Turkse supermarkt haalt, want dan krijg je veel meer dille dan bij een bakje uit de supermakt(en je hebt voor dit recept behoorlijk wat nodig).

Ingrediënten

2 snee volkoren zuurdesembrood
1 avocado
1 sjalot, klein (of halve kleine ui)
40 gram verse dille
50 ml olijfolie (kan meer of minder zijn)
1 mespuntje zout
2 el sumac (of za’atar)
1 el roze peperbesjes

optioneel: verse bieslook, fijngehakt

Bereidingswijze

  1. Mix de sjalot, dille, olijfolie en zout in de keukenmixer tot het de structuur heeft van een tapenade / pesto.
  2. Rooster het brood onder de grill of in de broodrooster.
  3. Besmeer de sneden met een dikke laag pistou.
  4. Snijd de avocado in de lengte doormidden en sla met een scherp mes in de pit zodat je die er makkelijk uit kan wippen. Haal met een lepel de halve avocado’s uit de schil en leg met de vlakke kant op een snijdplank of bord. Snijd de avocado in de breedte in plakjes terwijl de avocado op het oppervlak blijft rusten.
  5. Til de avocado met een mes op en leg op de toast.
  6. Besprenkel de toast ruim met za’atar of sumac en besprenkel de toast met nog enkele (roze) peperbesjes en eventueel een eetlepel bieslook.

Enjoy!

Het Zweedse eten staat vooral bekend om rogge- en zuurdesembroden, (the best looking) smørrebrød, dille, gravad lax en zoetigheden zoals cinnamon buns en saffraabroodjes. Veel leuke recepten met Zweedse invloeden vind je in de kookboeken en op de blog van The Green Kitchen Stories (GKS). Hier vind je een aantal leuke broodbeleg recepten van GKS, die goed samen gaan met deze toast.