Chocolate Buckini Granola

Porties: 30
Gang: ontbijt, snack
Bereidingstijd: 20 minuten + 30 minuten afkoelen

Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Keukengerei: brede ovenplaat

Het is onmogelijk om niet van deze granola te houden. Ik raakte geïnspireerd door de breakfast granola van SLA en zocht naar een recept op het internet en vond uiteindelijk dit recept van My New Roots. De recept-credits gaan dus naar Sarah Britton van My New Roots, maar ik wilde het jullie ook niet onthouden, vandaar dat ik hier mijn variant hier heb uitgeschreven.

Let nog even op de volgende opmerkingen: Als je het recept met havermout in plaats van havervlokken maakt, krijg je muesligruis als eindresultaat (de smaak wordt er overigens niet minder op). Daarnaast is het belangrijk dat je de maple syrup (ookwel ahornsiroop) niet vervangt door een andere zoetstof zoals suiker. Dit omdat de viscositeit van maple syrup van belang is in dit recept.

Ingrediënten

500 gram (grove) havervlokken
250 gram hele boekweitkorrels
50 gram cacao
50 gram chiazaadjes (optioneel)
175 gram ahornsiroop (of stroop)
100 gram olie (arachide of koolzaad)
1 tsp vanille extract
¼ tl zout
100 gram kokosrasp
75 gram ongebrande amandelen
75 gram ongebrande pecannoten

Bereidingswijze

  1. Warm de oven voor op 175°C.
  2. Mix de havermout, boekweit en noten (met uitzondering van de kokosrasp) in een grote kom.
  3. Smelt de kokosolie (in de magnetron of een klein steelpannetje) samen met de ahornsiroop, cacao, vanille en zout tot een gladde saus.
  4. Meng de chocoladesaus met de haver-boekweitmix totdat de droge ingrediënten goed bedekt zijn met de saus.
  5. Verspreid het mengsel over een met bakpapier beklede ovenplaat en druk het mengsel aan met een spatel.
  6. Plaats de ovenplaat in de oven en bak het geheel voor ongeveer 15 minutes.
  7. Laat de granola helemaal afkoelen.
  8. Brokkel de granola af in grote stukken en mix de granola met de kokosrasp en chiazaadjes.
  9. Bewaar de chocolade buckini granola in een luchtdichte trommel of weckpot. .

Hoe is deze granola op z’n lekkerst?

De chocolade buckini granola is heerlijk met kokosyoghurt en blauwe bessen of over overnight oats. Ik maak hierbij graag choco-overnight oats door 55 gram havermout minimaal een half uur (maar liefst een hele nacht) te laten weken in 150 ml havermelk en een theelepel cacaopoeder. Serveer deze overnight oats met verse blauwe bessen, frambozen, een paar plakjes banaan, een royale theelepel notenpasta en natuurlijk de chocolade buckini granola.