Indische Pilau

Aantal porties: 4
Bereidingstijd: 40 minuten
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk
Benodigdheden: 1 grote wok/braadpan + nog 2 pannen

Sinds kort heb ik de Indische keuken helemaal ontdekt. Omdat ik jullie ook de Indische keuken wil laten ontdekken, heb ik voor jullie één van de lekkerste (en makkelijkste) gerechten uitgeschreven. De Indische Pilau is een soort stoofpot uit India, met lekker veel kruiden en specerijen. Wat soorten groenten betreft hoef je niet per se vast te houden aan de groenten in dit recept. Het leuke van een pilau is dat je eigenlijk alle ‘leftover veggies’ erin kan verwerken. Het is een smaakvol, kruidig gerecht wat je zo spicy kan maken als dat je zelf wilt.

Ingrediënten

  • 4 kleine uien
  • ongeveer 1 cm gemberwortel
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 paprika’s
  • haricots vert
  • 1 prei
  • 3 tomaten
  • 5 aardappelen
  • 200 gram rijst (wij gebruikten volkoren basmati rijst)
  • 1 kurkuma worteltje / 1 tl gedroogde kurkuma
  • ½ tot 1 tl chili vlokken
  • 1 el komijn
  • 1 el vadouvan specerijen
  • 1 el ras el Hanout specerijen
  • ½ tl zout

Bereidingswijze

  1. Kook de aardappelen in de schil totdat ze net niet gaar gekookt zijn. Zet ook de rijst op en kook totdat de rijst net gaar is.
  2. Snijd ondertussen de gember, ui en knoflook in kleine stukjes. Verhit een beetje olie in een pan en fruit hierin de ui, knoflook en gemberstukjes.
  3. Snijd de prei in dunne reepjes en voeg toe als het mengsel in de pan een beetje goudbruin is geworden.
  4. Snijd de kurkuma in kleine stukjes en voeg ook dit toe aan het mengsel in de pan. Als je geen verse kurkuma wortel hebt, voeg dat 1 theelepel gedroogde kurkuma toe aan het mengsel in de pan.
  5. Snijd de tomaten en paprika in kleine stukjes en voeg dit ook toe aan het mengsel in de pan.
  6. Voeg nu de rijst, aardappelen en boontjes toe en meng alles goed door elkaar.
  7. Nu is het tijd om de specerijen toe te voegen. In de Indische keuken geldt: hoe meer, hoe beter! Je mag dus gerust wat meer gebruiken dan in de beschrijving hierboven. Ik ging bij het maken van dit recept uit van de ‘Hollandse smaakpapillen’ 😉
  8. Laat alles samen nog even sudderen. Is het gerecht wat droog? Voeg dan wat water toe. Het is echt belangrijk dat het gerecht nog even kan stoven voordat je het gerecht opdient, zodat de specerijen goed in het gerecht kunnen trekken.
  9. Eet smakelijk!