Gezond op school

Kinderen quinoa leren eten of het verschil laten herkennen tussen een traktatie en een gezonde maaltijd?

Niemand zal ontkennen dat het belangrijk is dat onze kinderen dagelijks gezond en voedzaam eten op hun bord krijgen. Maar de discussie over wat er in de broodtrommel zou moeten zitten, wat een geschikte verjaardagstraktatie is en wat het speelkwartiertussendoortje zou moeten zijn is er niet minder om geworden. Evenals de discussie of het de rol van de school is om kinderen te onderwijzen over gezonde voeding.
Misschien zijn we bang dat we kinderen opzadelen met eetobsessies of dat we ze tekort doen als ze niet een keer een ‘gewoon zakje chips’ mogen leegeten. We vergeten met deze eenzijdige focus en angst, dat kinderen behoorlijk intelligent zijn en ook omtrent hun gezondheid verstandige keuze kunnen maken.

Wilt u voedselbeleid (laten) maken voor het basisonderwijs?
Neem vooraf ook eens een kijkje op de website van het Voedingscentrum.

Kinderen enthousiasmeren en uitdagen

Het enige dat écht van belang is dat we als volwassenen gezonde voeding zelf niet in het verdomhoekje stoppen (of bestempelen als betutteling). Gezond is gewoon normaal en ongezond hoort er af en toe ook bij. Wat we kunnen doen is kinderen enthousiast maken over de oorsprong van voeding, over voedselseizoenen, koken en lievelingsgerechten met elkaar laten delen. Het gesprek openen over groenten en fruit en bovenal eten PROEVEN! Een kind dat een ander kind ziet eten is veel eerder geneigd hetzelfde te willen eten, zelfs als het gaat om bittere spruitjes. Onze scholen zijn naar mijn idee dus ook de uitgesproken plek om de enthousiasme over voeding met kinderen onder elkaar te delen!

De diëtist op school

Ik verzorg op basisscholen plezierige gezondheidsmiddagen op basisscholen van groep 5 tot en met groep 8. Voordat ik besloot om diëtist te worden heb ik 2 jaar met succes stages gelopen in bijna alle groepen van de basisschool en gelijktijdig diverse lesprogramma’s ontwikkeld tijdens de opleiding ‘Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs’. Mijn hart ligt bij de voedings- en gezondheidsleer, maar nog leuker vind ik het om deze passie te delen met de allerkleinsten en slimsten van de maatschappij.

Voedingsbeleid op de basisschool

Samen met de kinderen, leraren en ouders kan ik voor uw basisschool een gezondheidsanalyse maken en op basis hiervan een beleidsrapport opstellen. Dit is de basis waarmee de school een nieuw, helder en bovenal gezond voedselbeleid kan doorvoeren. Is Healthy Life LAB iets voor uw school? Of wilt u meer weten? U kunt mij bereiken op 06-38782851 of stuur een e-mail naar info@healthylifelab.nl