Winterse buddha bowl

Aantal porties: 4 Bereidingstijd: 30 minuten Oventijd: 30 minuten Moeilijkheidsgraad: makkelijk Benodigdheden: mes, snijplank, oven.

Wie Healthy Life LAB volgt op Instagram, weet hoe dol ik ben op buddha bowls. Voor wie deze term nog niet kent; het is eigenlijk gewoon een bord vol met healthy comfort food en dé health trend van dit moment. Waar deze hipster term vandaan komt weet niemand volgens mij, maar dat het lekker is, dat is wel zeker! Daarnaast is dit recept ook nog eens heel makkelijk, want zodra alles in de oven staat heb je er geen omkijken meer naar en voor je het weet staat jouw gezonde comfort food op tafel.

 

Ingrediënten

 • 200 gram boerenkool
 • 2 el balsamico azijn
 • 200 gram zilvervliesrijst
 • 1 tl miso pasta
 • 400 gram spruitjes
 • 400 gram zoete aardappels
 • 200 gram rode kool
 • 2 avocado’s
 • 250 gram tempé
 • 2 el ahornsiroop
 • 8 el sojasaus
 • 2 el tahin + 2 el voor de garnering
 • 2 el marinade specerijen
  (ik gebruikte Marineer je Gek van Green Gypsy Spices)

Bereidingswijze

 1. Snijd de tempé in vierkante blokjes en doe deze in een afsluitbare bak. Voeg de sojasaus, tahin (2 el), ahornsiroop en marinade specerijen aan de tempé toe. Roer alle ingrediënten goed door elkaar totdat het sausje een geheel is en goed vermengd is met de tempé.
 2. Plaats de tempé in een afgesloten bak in de koelkast. Het marineren van de tempé kan je ook al eerder op de dag doen, zodat de specerijen en de marinade er goed in kunnen trekken.
 3. Doe de zilvervliesrijst in een pan, voeg hier 1 theelepel misopasta en voldoende kookwater aan toe en breng de rijst aan de kook. Zet het vuur laag zodra de rijst kookt.
 4. Verwarm de oven voor op 200°C.
 5. Ontdoe ondertussen de spruitjes van de buitenste blaadjes. Doe de spruitjes daarna in een grote kom en meng met 2 eetlepels olijfolie, zout en peper.
 6. Schil de zoete aardappels en snijd ze in brede repen.
 7. Haal de tempé uit de koelkast en bekleed de roosters van de oven met bakpapier.
  Door roosters te gebruiken en niet een bakplaat, kan de warmte beter bij de ingrediënten komen en zijn de ingrediënten sneller gaar.
 8. Plaats de tempé, zoete aardappel en spruitjes op de roosters en plaats de roosters in het midden van de oven. Heb je maar één ovenrooster? Gebruik dan een bakplaat voor de spruitjes en tempé en plaats de zoete aardappel op het rooster.
 9. Bak de tempé, zoete aardappel en spruitjes in 30 minuten gaar op 200°C.
  Let op: de spruitjes moeten na 15 minuten al uit de oven!
 10. Meng ondertussen de boerenkool met een paar eetlepels balsamico azijn. Verdeel de porties boerenkool over de borden of plaats het onderin de schaal als je één grote buddha bowl wilt maken.
 11. Snijd de rode kool in dunne reepjes en bak dit in een beetje olie gaar in de koekenpan. Verdeel de boerenkool over de borden (of plaats het in de schaal bovenop de boerenkool).
 12. Haal de overige ingrediënten uit de oven zodra ze knapperig en gaar zijn en verdeel ook deze ingrediënten over de borden.
 13. Snijd twee avocado’s door de helft, verwijder de pitten en snijd voorzichtig de avocado in dwarse reepjes, terwijl de avocado nog in de schil zit. Lepel vervolgens de avocado met een lepel in één grote beweging (langs de schil) eruit. Als het goed is heb je nu perfecte avocado reepjes. Plaats een halve avocado in reepjes in iedere buddha bowl.
 14. Nu is het tijd voor de finishing touch! Verdeel wat pompoenpitjes over de buddha bowl en druppel wat tahin over de rode kool.
 15. De buddha bowls zijn klaar. Eet smakelijk!