Easy Peasy Bananenbrood

Aantal porties: 15 – 20
Bereidingstijd: 15 minuten
Oventijd: 40 minuten
Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Benodigdheden: staafmixer/keukenmachine, mengkom, cakeblik, weegschaal.

Heb je een paar overrijpe bananen liggen? Gooi ze dan niet weg! Rijpe bananen zijn ideaal voor bananenbrood, een gezond én lekker tussendoortje. Dit bananenbrood is zoet door de bananen, maar bevat geen toegevoegde suikers. Daarnaast bevat dit brood veel vezels, dankzij het volkoren meel. Echter het allerbelangrijkste: een sneetje van dit bananenbrood is een waar genietmomentje!

Ingrediënten

 • 4 rijpe bananen (hoe rijper, hoe zoeter!)
 • 200 gram volkoren meel
 • 1 tl bakpoeder
 • ½ tl zout
 • 3 el lijnzaad
 • 9 el water
 • 1 el kaneel of gingerbread kruidenmix
 • 1 tl baking soda (baksoda)
 • ½ el appelazijn of citroensap
 • Optioneel: 10 dadels in stukjes, fruit, kokosvlokken, noten (als garnering en om extra smaak toe te voegen)

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 150⁰ Celcius.
 2. Maal het lijnzaad fijn in een keukenmachine of hakmolen en voeg vervolgens de 9 eetlepels water toe. Mix nog een keer goed door elkaar en laat het dan even staan.
 3. Meng in een aparte kom het volkoren meel, bakpoeder, zout en de specerijen (kaneel/gingerbread spices) goed door elkaar.
 4. Voeg nu de bananen aan het lijnzaadmengsel toe en mix dit goed door elkaar tot een gladde bananenmoes.
 5. Voeg dit mengsel vervolgens toe aan de droge ingrediënten in de mengkom en mix het net zolang tot dat er een stevig cakebeslag ontstaat. Mocht je extra ingrediënten willen toevoegen (bijvoorbeeld blauwe bessen, dadels of appel in stukjes), voeg dit dan nu toe en meng met een spatel goed door het beslag heen. Laat eventueel nog wat stukjes achter als garnering.
 6. Nu volgt ‘de magische stap’, mis deze stap niet want hierdoor wordt het bananenbrood heel luchtig! plaats 1 theelepel baking soda (baksoda) op het cakebeslag. giet hier ½ eetlepel citroensap overheen. Als het goed is gaat het baking soda nu helemaal bruisen. Als het niet meer bruist, kneed/roer je dit mengsel goed door het beslag heen.
 7. Doe het beslag in een met bakpapier bekleed cakeblik en voeg eventueel nog een topping toe. Plaats het bananenbrood in de oven en bak in 35 min. gaar op 150⁰ Celcius.
 8. Prik na 35 minuten met een vork of cake pin in het bananenbrood, als de pin er schoon uitkomt, is het bananenbrood gaar. Als de pin er nog niet schoon uitkomt, laat het brood er dan nog 10 minuten in staan.
 9. Haal het bananenbrood uit de oven en laat op een rooster afkoelen.
 10. Eet smakelijk!