Groen wassen en schoonmaken
hoe doe je dat?

Groen wassen
Waar mijn vegan ontdekkingsreis begon met plantaardig eten, ben ik in het afgelopen jaar heel actief bezig geweest met het veganizen van mijn keukenkastjes en badkamerkastjes. Dierlijke ingrediënten zitten helaas niet alleen in voedingsmiddelen, maar ook in huis-, tuin- en keukenmiddeltjes. Daarnaast worden veel van die middelen ook getest op dieren of hebben ze indirect een slecht effect op het milieu. In deze blog ga ik vertellen over een paar vegan producten die ik heel fijn vind om te gebruiken en die jou gaan helpen om ook jouw keukenkastjes te veganizen!

Vegan wasmiddel?

Schoonmaakmiddelen zijn misschien wel de laatste groep producten die ik ben gaan veganizen. En dat terwijl dit juist zo makkelijk is, je moet immers gewoon het ene product voor het andere product vervangen. Peanuts, right?

Toen ik een aantal jaar terug op kamers ging wonen, verving ik al snel de ecologische wasmiddelen die mijn ouders altijd gebruikten (Ecover, Klok) voor Robijn wasmiddel en wasverzachters. Ik had destijds altijd het gevoel dat die ecologische wasmiddelen hun werk niet net zo goed deden als ‘de reguliere merken’ en ik was wel benieuwd naar al die kleurige en geurige flessen wasmiddel en wasverzachter van Robijntje.

Toch ging het me steeds meer tegenstaan en hoe meer ik op onderzoek uitging, hoe duidelijker het voor mij werd dat ik Robijn voortaan zou laten staan. Veel wasmiddelen, zoals o.a. Robijn, bevatten synthetische stoffen, bleekmiddelen en andere chemische ingrediënten. Misschien denk je nog, “so what?”, maar al die middelen komen uiteindelijk in het afvoerwater terecht. Dat afvoerwater laat haar sporen achter in het riool en dit is zeer schadelijk voor het milieu. Daarnaast schijnt het dat er kleine deeltjes hiervan ook weer in ons drinkwater terechtkomen, maar hier weet ik eerlijk gezegd het fijne niet van.
Er speelt ook een persoonlijke kwestie, want wil je al die chemische, synthetische stoffen eigenlijk wel in jou kleding (en indirect ook op je huid) hebben?

Wat me echter nog veel meer tegenstaat aan deze bekende merken is dat de ingrediënten op dieren getest worden en dat lang niet al die producten ook vegan zijn. Vooral bij wasverzachters komt het vaak voor dat er dierlijke ingrediënten in verwerkt zitten. Beide praktijken wil ik beslist niet aan meewerken!

Seepje wasmiddel

Toen ik me nog niet zo verdiept had in het leed achter de wasmiddelen, was op een dag mijn Robijn wasmiddel op. Ik had geen zin om naar de supermarkt te fietsen en had nog een proefverpakking Seepje schillen liggen uit een goodie bag. Dit was voor mij hét moment om ‘die gekke schillen’ eens uit te proberen. Mijn was (een niet zo vuil dagelijkse kleding wasje), kwam verrassend schoon en fris de wasmachine uit, dit deelde ik vol enthousiasme in mijn Instagram stories!

Seepje zag dat ook en voor ik het wist mocht ik van hen ook het vloeibare wasmiddel en de allesreiniger uitproberen. Dit was dé uitgelezen kans om eens te kijken hoe goed die natuurlijke was- en schoonmaakmiddelen nu echt zijn. Met emmer, spons, schoonmaakdoekjes en vuile was stond ik in de aanslag!

Schillen…?

Het eerste wasmiddel dat ik testte waren de Seepje schillen. Dit zijn de schillen van de Sapindus mukorossi vruchten, deze groeien in overvloed aan de Sapindus Mukorossi bomen in Nepal. Natuurlijker kan niet! Je doet simpelweg 4 van die schillen in een klein katoenen waszakje, plaatst dit in de wasmachine bij de vuile was en laat je wasmachine de rest van het werk doen. Wanneer de schillen vochtig worden, komt er een zeepachtige stof vrij die je was goed schoon kan maken en ook nog eens werkt als wasverzachter. Voor wat extra geur kan je de speciale etherische oliën van Seepje in het wasverzachterbakje van je wasmachine droppelen.

Hoe was mijn ervaring?

Deze schillen werken prima voor een alledaags wasje, die komt fris en geurig je wasmachine uit. Echter merkte ik bij mijn sportwas dat de stof wel schoon was, maar ik toch nog steeds bepaalde geurtjes rook die je liever niet wilt ruiken als je was de wasmachine uitkomt. Hier is naar mijn idee wel grover geschut voor nodig.

Het wasmiddel

Gelukkig heeft Seepje inmiddels ook vloeibaar wasmiddel ontwikkeld en deze kreeg ik na mijn eerste Seepje schillen-ervaring thuisgestuurd in een pakket, samen met de Seepje allesreiniger. Het vloeibare wasmiddel bevat meer ingrediënten, waarvan ik bij sommige ingrediënten wel mijn bedenkingen had.

Niet-ionogene oppervlakte actieve stoffen, wat betekent dat in vredesnaam?

Op de website van Seepje kan je gelukkig precies zien wat de ingrediënten zijn, waarom deze ingrediënten in het wasmiddel zitten en waar Seepje deze ingrediënten vandaan haalt, dat is gelijk een stuk geruststellender!

Hoe was mijn ervaring?

Ik merkte dat het vloeibare wasmiddel mijn was een stuk schoner maakt en ook de vieze sportwas prima aankan. Bij dit wasmiddel kwam die sportwas wel de wasmachine uit met een fris geurtje!

De allesreiniger

Dit product ben ik misschien nog wel het meest enthousiast over! Waar ik voorheen Cif gebruikte (als er iets slecht voor het milieu is… #shameonme), ben ik nu helemaal om met Seepje. Voor schoonmaakmiddelen geldt hetzelfde als voor wasmiddelen: Het komt uiteindelijk in het afvoerwater terecht en dit heeft een zeer slechte invloed op het milieu. Seepje is makkelijk in gebruik en werkt net als iedere andere allesreiniger: Je doet één of een paar dopjes van de allesreiniger in een emmer en mengt het met heet/warm water in de juiste verhouding. Het grote schoonmaken kan beginnen!

Hoe was mijn ervaring?

Deze allesreiniger is de fijnste die ik ooit gebruikt heb! Tijdens het schoonmaken komt er een heerlijk fris, menthol-achtige geur vrij die alles gelijk fris laat ruiken. Wat ook heel prettig aan dit product is, is dat het je huid niet volledig uitgedroogd en gevoelig achterlaat (ik ben zo’n type dat te lui is om een paar schoonmaakhandschoenen mee te nemen uit de supermarkt 😉 ) en de geur is ook niet te overheersend. Waar Cif een onnatuurlijk chemisch ruikend luchtje achterlaat, ruikt je huis na het gebruik van deze allesreiniger naar een lichte mentholgeur.

Goed om te weten

Seepje is ook nog eens fairtrade wat inhoudt dat zij zich ook bezighouden met de belangen van de schillenboer en zijn werknemers in Nepal. Daarnaast zijn de verpakkingen van Seepje gemaakt van gerecyclede melkpakken. Ik, als vegan zijnde, hoop natuurlijk dat die gerecyclede melkpakken uiteindelijk vervangen worden door gerecyclede havermelk- of sojamelkpakken 😉

Zelf begrijp ik niet zo goed waarom ik mijn schoonmaakmiddelen en wasmiddelen niet al veel eerder heb vervangen voor een duurzamere en groene variant. Inmiddels heb ik alles vervangen voor dierproefvrije, vegan én duurzame schoonmaakmiddelen en wasmiddelen en dat voelt goed!

Wat is jouw ervaring met vegan, groene & duurzame schoonmaakmiddelen?

Liefs, Lotta

PS: Dit artikel is geschreven in samenwerking met Seepje, dit verandert echter niets aan mijn mening over de producten. In mijn artikelen ben ik altijd eerlijk over de producten die ik review.

Geplaatst door Healthy Life LAB

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste posts

@HealthyLifeLab