Lotta, waarom ben jij vegan?

“Maar, waarom dan?” is vaak de eerste vraag die mensen aan mij stellen als ze horen dat ik vegan ben. Ik heb verschillende redenen om te kiezen voor een vegan lifestyle. Misschien speel jij ook wel met het idee om plantaardig(er) te gaan eten, of zelfs helemaal vegan te worden. Of misschien weet je er nog heel weinig over en wil je de beweegreden erachter begrijpen. In deze blog ga ik het je allemaal uitleggen. Lees je mee?

Vegan, voor de dieren

De hoofdreden dat ik vegan ben, is vanwege dierenwelzijn. Als jong meisje was ik mij hier al pijnlijk van bewust; sinds mijn tiende ben ik al vegetariër. De overstap naar veganisme maakte ik ongeveer vier jaar geleden (in 2013), geleidelijk aan. Eerst ging ik vegan eten, maar tegenwoordig gebruik ik ook alleen plantaardige verzorgingsproducten en koop ik ook geen kleding meer waar iets dierlijks in is verwerkt. Hoe meer ik te weten kwam over het dierenleed dat er schuilgaat achter de diverse industrieën, hoe gemotiveerder ik was om geen dierlijke producten meer te gebruiken.

In deze blog wil ik geen enge, bloederige en hartverscheurende beelden plaatsen (kijk dan naar de docu Earthlings en je bent gelijk om), maar ik wil wel even wat feiten aanstippen. Feiten die jou misschien ook over de streep trekken:

 • De dieren in de vleesindustrie hebben een veel korter leven dan wanneer ze in hun natuurlijke omgeving zouden leven. Kippen in de vleesindustrie leven maar 2% van hun natuurlijke levensduur (8 jaar), varkens 0,5% (van 10 – 12 jaar), en koeien 1,5% (van 15 – 20 jaar).
 • Een volwassen varken heeft hetzelfde intelligentieniveau als een kind van 5, zij weten dondersgoed wat ze te wachten staat als ze een slachthuis in gedreven worden. Koeien blijken hele sociale netwerken te hebben en zijn zeer sociale en slimme dieren. Gescheiden worden van hun pasgeboren kalfje is voor koe én kalf hartverscheurend.
 • Melkkoeien worden gedurende hun gehele (verkorte) leven bijna voortdurend drachtig gemaakt zodat zij melk blijven geven. Het kalf wordt direct na de geboorte bij de moeder weggehaald en staat hetzelfde lot te wachten (een stiertje gaat de vleesindustrie in).
 • De dieren die in de zuivel/vlees/leerindustrie (of iedere andere industrie) terecht zijn gekomen, hebben hier niet voor gekozen. Zij willen, net als mensen, ook maar één ding: Leven!
 • Dieren hebben net als mensen sociale contacten, ruimte en vrijheid nodig om zich goed te voelen. En ja, dieren voelen net zo goed pijn, verdriet en angst. Inmiddels zijn hier vele onderzoeken naar gedaan die dit ook bevestigen.
 • Wil je meer over dit onderwerp weten? Kijk dan de film Cowspiracy (op Netflix).

Zelf ben ik van mening dat er geen enkele (zuivel/vlees/leer/wol) industrie is waarin er oog voor het welzijn van de dieren. Het dierenwelzijn komt altijd in het gedrang omdat financiële winst voor deze industrieën het belangrijkste is. Natuurlijk worden er vanuit overheden regels gesteld, maar dit betekent vaak dat 10 kippen met z’n allen 1m² delen, i.p.v. de helft hiervan. Het minimum m² ruimte per dier dat er in de biologische veehouderij als regel gesteld wordt is iets beter, maar er is hierbij veel vrijheid voor de boer om hier een eigen interpretatie aan te geven.

Heb jij weleens nagedacht over het verschil tussen een hond en een koe? Een hond is voor veel mensen een lieve, trouwe vriend die veel vreugde in huis brengt en waar met veel liefde voor gezorgd wordt. Een koe wordt gezien als voedsel. Beide dieren hebben gevoelens en voelen pijn. Beiden willen zij leven.

Vegan, voor de aarde en het milieu

Hierover komt steeds meer aan het licht in het nieuws. Mensen worden zich steeds meer bewust van het feit dat het nuttigen van vlees en zuivel een enorme ecologische voetafdruk met zich meebrengt. De feiten:

 • Dieren moeten ook eten en drinken. Voor de productie van één kilo rundvlees is 15000 liter (!) water nodig. Voor één kilo varkensvlees is dit 6000 liter en voor één kilo kippenvlees 4300 liter. Ter vergelijking: voor granen is dit 1500 – 2000 liter per kilo (afhankelijk van het soort graan).
 • CO2 is minder schadelijk voor het milieu dan methaangas. Methaangas stoten koeien uit bij het mesten en via de neus en mond bij de vertering van voedsel. Methaangas wordt wel minder uitgestoten dan CO2, maar is 21 maal sterker dan CO2. Dit meegenomen, is de uitstoot van vervoersmiddelen verantwoordelijk voor 13% van de uitstoot van broeikasgassen. Methaangas is verantwoordelijk voor 18% van de broeikasgassen.
 • De vleesindustrie is de grootste veroorzaker van het broeikaseffect. Geen vlees eten heeft dus veel meer effect op klimaatverandering en het milieu dan je auto laten staan of korter douchen (zie ook het eerste punt).
  Veeteelt neemt een kwart van het totale oppervlakte op aarde in beslag. De dieren moeten ook eten, hiervoor worden regenwouden (de ‘longen’ van de aarde) gekapt om veevoeder te verbouwen. Daarnaast stoten de dieren dus gassen uit en moeten zowel het voer als de dieren ook vervoerd worden.

Als het gehele proces rondom veeteelt wordt meeberekend, dan is de veehouderij in zijn geheel verantwoordelijk voor 51% van de uitstoot van broeikasgassen. Een vegan lifestyle is het beste wat je kunt doen voor het milieu, dit heeft een veel groter positief effect op het milieu dan alleen spaarlampen gebruiken, korter douchen en de auto laten staan samen.

Bron: De Correspondent – Dit betekent vlees voor onze planeet.

Vegan, voor de gezondheid

Als je alle gevestigde, onderbouwde voedingsmodellen naast elkaar legt, komt er één punt heel helder naar voren: Eet meer plantaardig, minder dierlijk. Ook het Nederlandse Voedingscentrum brengt dit advies naar buiten met de nieuwe schijf van vijf.
Zelf ben ik van mening dat, mits je op enkele belangrijke punten let, een volledig plantaardig voedingspatroon het meest gezonde voedingspatroon is wat je kan aannemen. Waarom vind ik dat?

 • Plantaardige voeding is rijk aan micronutriënten (vitamines, mineralen, sporenelementen etc.), dierlijke voeding is dit niet. Micronutriënten blijken een hele belangrijke rol te hebben bij diverse processen in het lichaam. Op het gebied van epigenetica blijken diverse micronutriënten zelfs bepaalde genen ‘aan’ of juist ‘uit’ te zetten. Een voorbeeld hiervan is curcumine (wat in kurkuma zit).
 • Voedingsvezels zitten alleen in plantaardige voeding. Deze vezels zijn zeer belangrijk voor een goede vertering en darmgezondheid en verlagen het risico op hart- en vaatziekten en een aantal soorten kanker.
 • Als je veel zuivel en vlees eet, krijg je automatisch ook veel groeihormonen binnen. Deze hormonen hebben veel effect op diverse processen in het lichaam. Een voorbeeld is het hormoon IGF-1, dit hormoon wordt in steeds meer grote onderzoeken in verband gebracht met de ontwikkeling van kanker.
 • Ja, je krijgt voldoende eiwitten binnen! Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren, acht hiervan zijn essentieel wat betekent dat je lichaam deze uit voeding moet halen. Al deze acht aminozuren kan je ook heel goed uit plantaardige voeding halen, maar dit betekent wel dat je moet combineren: laat iedere dag peulvruchten (linzen, kikkererwten of bonen) en granen terugkomen in je maaltijden. Sojaproducten zijn ook een goede optie, soja is een plantaardige bron die alle essentiële aminozuren bevat. In een volgende blog ga ik nog dieper in op dit onderwerp.
 • De World Health Organization (WHO) laat een duidelijk verband zien tussen voeding en het ontstaan van hart- en vaatziekten en kanker. Wat blijkt? Hoe meer plantaardig je eet, hoe minder risico je hebt om hart- en vaatziekten of kanker te krijgen. De wetenschap hierachter ligt wat genuanceerder, dit is te uitgebreid om in deze blog te verwerken, maar het verband is er duidelijk. De WHO is een internationaal, onafhankelijk instituut dat overheden binnen de VN adviseert op het gebied van gezondheid.

 

Voor mij zijn er duidelijk meer dan genoeg redenen om vegan te zijn, maar de belangrijkste reden voor mij is: Ik voel me er supergoed bij! Ik voel me energiek en fit en de spastische darm waar ik vroeger zoveel last van had, behoort nu tot het verleden. Mentaal voelt het ook heel goed om vegan te eten: Alles wat ik in mijn lichaam stop is geweldloos voedsel. De voedingsstoffen uit dit voedsel gaan naar mijn cellen. Het voedsel wordt letterlijk een onderdeel van mij. Hoe fijn is het dan om te weten dat dit niet ten koste is gegaan van het welzijn, of zelfs het leven, van andere dieren?

Hoe denk jij over veganisme? Speel jij met het idee om vegan te gaan eten (en leven)? Laat het me weten in de comments!

Liefs, Lotta

Geplaatst door Healthy Life LAB

6 Reacties aan “Lotta, waarom ben jij vegan?”

 1. Karen

  Wat een goed geschreven en onderbouwd stuk. Zet mij zeker nog meer aan het denken hoe ik dit zou kunnen integreren in mijn gezin. En ook handig om te gebruiken bij uitleg over het waarom aan mijn dertienjarige dochter!

  Beantwoorden
  • Healthy Life LAB

   Bedankt Karen! 🙂 Ik kan me voorstellen dat het lastig is om ook je kids vegan te laten eten, maar uiteindelijk komt het neer op producten omwisselen voor andere producten. Als je het goed doet is vegan voeding heel volwaardig, ook voor kinderen. Recentelijk heeft een Voeding & Diëtetiek student hierop afgestudeerd bij mij. Ik kan je van goed onderbouwd advies voorzien op dit gebied. Liefs, Lotta

   Beantwoorden
 2. Linda de Haan

  Goed artikel! Ik en mijn vriend proberen sinds kort de overstap te maken naar zoveel mogelijk plantaardig eten. We aten al minder vlees, maar na het zien van Cowspiracy schrokken we wel.

  Beantwoorden
  • Healthy Life LAB

   Wat goed dat jij en je vriend ook plantaardig(er) zijn gaan eten! De manier waarop de westerse mensen dieren houden en eten is inderdaad onnatuurlijk en ook zeer vervuilend, dit laat de film Cowspiracy heel duidelijk zien.

   Beantwoorden
 3. Helen

  Dank je Lothar, ik was al overtuigd maar inderdaad lastig om over te brengen. zou zoveel mogelijk mensen om me heen willen overtuigen. Dat is lastig

  Beantwoorden
  • Healthy Life LAB

   Ik snap wat je bedoelt, als andere mensen vragen stellen over waarom vegan ben dan leg ik het altijd rustig uit (zoals in deze blog) en altijd met een positieve benadering. En steeds meer mensen worden zich ervan bewust wat vlees eten doet en hoeveel positieve invloed het heeft om dierlijke producten te laten staan! Groetjes, Lotta

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste posts

@HealthyLifeLab